Het is geweldig om in een goede trainingsflow terecht te komen. Je hebt je volledige leven zo ingericht dat je de juiste prioriteiten stelt om je doelen te bereiken. Je voelt de progressie en ziet aan alles en iedereen om je heen dat je doelen dichterbij komen. Maar dan opeens heb je geen zin meer om te trainen. Je kunt je eten niet meer controleren en voelt je zelfs wat depressief. Heb je last van overtraining?

De gevaren van CrossFit

CrossFit is een “verslavende” sport. Om die reden is het ook niet vreemd dat veel mensen zich over de kop trainen. Bij CrossFit Imbellem in Dordrecht zorgen we altijd dat de mensen geïnformeerd worden over de mogelijke gevaren van CrossFit, dit zijn onder anderen; explosieve bewegingen ten opzichte van strict bewegingen, Rabdomyolyse, keiharde gains en natuurlijk de verslaving die kan leiden tot overtraining. Mensen zijn dan ook verplicht om het aan te geven als ze last hebben van een of meerdere symptomen van overtraining. Maar wat zijn nou eigenlijk die symptomen, en hoe weet je dan dat het van het trainen komt?

Om antwoord te geven op die vraag moeten we eerst gaan kijken wat er gebeurd met je hormonen. Een overtraind persoon heeft namelijk veel weg van een overwerkt persoon. Overtraining ontstaat dan ook meestal niet alleen door te veel trainen, maar ook door alles wat er om het trainen heen gebeurd in iemands leven.

Streshormonen

Tijdens CrossFit bevinden we ons voornamelijk in het sympathisch systeem. Hierin wordt veel cortisol aangemaakt. Dit heb je nodig voor het sporten om goede prestaties te leveren.

Echter kan een overmatige productie van cortisol leiden tot een structureel lager cortisol niveau. Deze “Adrenal fatigue” kan een belangrijke oorzaak zijn van de tekenen van overtraining.

Daarbij is de overtollige aanmaak en afbraak verantwoordelijk voor een afname in progesteron. Dit is een herstel / groeihormoon wat mega belangrijk is voor je gains in CrossFit!

Tekenen van overtraining

Nu je weet wat er in je lichaam gebeurt kunnen we kijken naar de belangrijkste tekenen van overtraining.

Langdurige spierpijn, blessures en gestagneerde progressie
Natuurlijk door het gebrek aan progesteron stagneert je herstel. spierpijn duurt langer wat uit eindelijk zelfs tot blessure kan leiden.

Geen honger of zin in slecht eten
Je lichaam zoekt naar een bron van koolhydraten en herstellende voedingsstoffen. Je hoofd vertaalt dit in onder andere sugar cravings.

Nergens zin in en zeker niet in trainen
Je lichaam kan minder adrenaline aanmaken en dus blijf je liever op de bank liggen.

Veranderlijke rust hartfrequentie
Je herstel is nog niet volledig afgerond, zelfs niet na het slapen. Om die reden is krijgt je hartslag dus niet de kans om volledig terug te zakken maar blijf je altijd in een soort “actieve” modus.

Super moe maar niet kunnen slapen
Je hormoonhuishouding ligt ondersteboven en je lichaam weet dus niet meer of het in het sympatisch of para-sympatisch zenuwstelsel moet handelen. Hierdoor ben je constant in strijd met jezelf.

Prikkelbaar
Ook door die verandering van hormonen ben je gevoelig voor stemmingswisselingen en raak je eerder geïrriteerd. Zelfs om de meest onbenullige dingen.

Slecht werkend immuunsysteem
Door slecht herstel, verhoging van ontstekingsgevoeligheid, slecht eten, slecht slapen en negatieve gedachten zakt je weerstand.

Het is dus belangrijk jezelf in de gaten te houden. Ondervind je de tekenen van overtraining? Neem dan in eerste instantie eens rust. Merk je dat je er niet uit komt ga dan even langs bij de huisarts en vraag naar verwijzing voor de sportarts. Of geef ons een belletje, we helpen je graag!