In maart 2017 kwam ik terug in Nederland, na een jaar reizen door Australië. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik het gevoel had dat ik in een gat was beland. Het voelde alsof niets of niemand was veranderd en dat ik in die zin ontzettend afweek van de rest. Ik kon mijn draai maar niet vinden. Ik wist niet wat ik wilde doen, maar ik had ook totaal geen zin om actie te ondernemen.

Aan de slag

In mei 2017 zou Imbellem openen. Er was nog veel hulp nodig bij de verbouwing van het pand en omdat ik nog geen werk had gevonden, leek mij dit de perfecte afleiding en bezigheid om de tijd mee te vullen. Een aantal weken heb ik veel tijd gestoken in het helpen met de verbouwing van Imbellem. We hadden een maand om de plek “trainingsklaar” te maken, dus er werd hard gewerkt. Overigens, wilde ik dat de ruimte snel klaar zou zijn, zodat ik (na een jaar) eindelijk weer kon gaan trainen! Na deze maand werd het tijd voor mij om weer opzoek te gaan naar een baan. Omdat ik geen andere diploma’s had dan mijn MAVO en HAVO diploma, was mijn enige optie: terug naar de horeca. Daar ging ik weer… Werken in de bediening. Bah.

Voordat ik naar Australië ging, had ik een klein jaartje full-time gewerkt in een bakkerij. Ik deed het bakken, maar deed ook de bediening en het verzorgen van High-tea’s etc.

In Australië zelf heb ik ook meerdere baantjes gehad in de horeca, in zowel de bediening als keuken.

Geen horeca mens

In de horeca gaat het nou eenmaal om werken op de momenten dat ieder ander persoon vrij is. Het gaat om lange uren maken, beleefd zijn tegen de naarste personen en, om eerlijk te zijn, denk ik dat geen loon in Baker Thessa de horeca ooit hoog genoeg zal zijn, om daadwerkelijk terug te verdienen waar je zo ontzettend hard voor moet werken.

Ik wist allang dat ik het niet lang zou volhouden met een baan in de bediening en had bij voorbaat tegen mijn leidinggevende gezegd dat ik maar een paar maanden zou blijven, omdat ik daarna weer wilde reizen. Ik wist toen nog niet voor hoe lang ik weg zou gaan… Ik wist niet eens waar ik naartoe zou gaan, maar ik wist wel dat ik weer zou vertrekken. Zo heb ik vijf maanden in de bediening gewerkt, zodat ik weer een goed zakcentje had voor mijn volgende reis.

Plan de Campagne

Om te voorkomen dat ik weer in zo’n gat zou belanden na het reizen, zorgde ik ervoor dat ik een plan had opgesteld. Als ik dan weer terug was, dan kon ik daarmee meteen aan de slag. Ik bedacht voor mijzelf wat ik nu het allerleukste vond in mijn leven. Het enige wat ik mij kon bedenken was trainen. Ik zat nog helemaal niet op een hoog niveau, maar ik wist dat ik interesse had in de sport, in de bewegingsvormen, etc. Ik ging opzoek naar opleidingen tot Personal Trainer en zag de internationale opleiding NASM. In de beschrijving stond dat ik een x aantal uur stage moest lopen bij een sportschool, in wat voor vorm dan ook. Dat kon dus ook bij Imbellem.

Natuurlijk ging ik meteen naar Roel, eigenaar van Imbellem in Dordrecht, om te vragen of ik begin van het jaar 2018 stage bij hem kon lopen. Zijn antwoord was meteen: ‘Ja!’.

Hoe het allemaal begon

Voor bijna twee maanden ben ik weer naar het buitenland geweest, naar Zuid-Oost Azië. Daar heb ik een rondreis gemaakt door Indonesië, Cambodja en Thailand. Het was heerlijk!

Toen ik terugkwam, waren de plannen iets anders gelopen dan dat ik eerst in gedachten had. De opleiding NASM heb ik niet meer gedaan, maar de stage bij Imbellem ging wel nog steeds door. De maand januari heb ik alle lessen meegelopen die Roel gaf. In februari 2018 haalde ik mijn CrossFit Level 1 Certificaat en vanaf dat moment mocht ik zelfstandig een aantal groepslessen gaan geven.

Don’t take yourself so damn seriously!
Wat was het éng om opeens voor de groep te staan… De groep waar ik normaliter zelf tussen zou staan. Het volgen van de les vanaf de andere kant was raar en ongemakkelijk. De eerste drie maanden was ik iedere les nog ontzettend onzeker… Ik twijfelde aan alle kanten en ik wist ook dat ik die onzekerheid nog iets te duidelijk liet zien. Ik vond het het fijnst om les te geven aan de leden die net waren begonnen met CrossFit, omdat ik erop vertrouwde dat mijn kennis altijd meer zou zijn dan die van hun. Echter, de leden die al langere tijd aan CrossFit deden, daar voelde ik mij nog veel te onzeker over om les aan te geven. Sommigen konden de oefeningen zelfs beter dan ik. Ik had het gevoel dat ik niet serieus werd genomen en puur omdat dit mijn angst was, straalde ik dat ook uit. Nam ik mezelf eigenlijk wel serieus?

Kennis is power!
Naar mate ik meerdere opleidingen en cursussen had gevolgd en voornamelijk nadat ik mijn CrossFit Level 2 had gedaan, steeg mijn zekerheid om voor de groep te staan. Ook van Roel heb ik ont-zet-tend veel geleerd en blijf ik keer op keer weer van hem leren. Ik vertrouwde op de kennis die ik had en ik wist waarover ik sprak. In een jaar tijd heb ik vijf cursussen gevolgd en daarmee ook mijn eigen kennis enorm ontwikkeld. Ik ga er vanuit dat je nooit écht klaar bent met leren en ik weet dat er Zo. Veel. Meer. Is… om te leren. Ik vind het geweldig om gaande weg meer informatie te verzamelen over voeding, het menselijk lichaam, training, bewegingsvormen etc. Mijn Life Goal is dan ook om deze kennis te blijven vergroten, zodat ik op een bepaald moment mijzelf mag erkennen als een waardevolle Coach.

Everyday energy boost
Lesgeven voelt nu niet meer als een opgave, maar als een uitdaging om het iedere les weer beter te doen. Ik vind het leuk en ik geniet van iedere les die ik geef. De progressie die mensen maken, de hulp die je als coach zijnde kan bieden, het idee dat mensen naar jou toekomen om advies te vragen… Dit allemaal is wat het coachen zo ontzettend leuk maakt en waarom het zo voldoening gevend is.

Natuurlijk heb ik ook mijn mindere dagen… Dagen waarop ik meer moe ben of dagen waarop ik stiekem wat minder zin heb om aan het werk te gaan, maar na iedere les is mijn energielevel weer op pijl en ben ik weer vrolijk! Achteraf ben ik altijd weer blij dat ik dit mijn werk mag noemen. Ik kan mij geen ander beroep bedenken dat zo energie-gevend is, in plaats van energie-slopend.

Leuk dat je de tijd hebt genomen voor het lezen van mijn blog!