Kun je trainen als je pijn hebt?

Jazeker, maar wel binnen bepaalde richtlijnen!

 

Trainen met pijn is niet alleen mogelijk, het is noodzakelijk. Pijn ontstaat namelijk heel vaak door een gebrek aan flexibiliteit, mobiliteit of kracht. Een goede personal trainer, zoals een Imbellem professional, zoekt dit grondig uit en leert je vervolgens hoe je moet reageren op het gevoel dat je hebt.

wat is pijn?

Voordat we naar de pijn regels gaan wil ik kort uitleggen wat pijn en blessure nou eigenlijk is.

Pijn en blessure hebben altijd te maken met de connectie tussen het lichaam en het brein. Onze zenuwen worden continu voorzien van prikkels van zowel binnen als buiten het lichaam. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat die prikkels ons nou daadwerkelijk vertellen.

Insult: Een ONbewuste waarneming van een stimulus. Denk aan je kleding die je de hele dag draagt, maar waar je niet heel de tijd van voelt dat je ze aan hebt.

Irritatie: Dit is een BEWUSTE waarneming van een stimulus. Denk bijvoorbeeld aan die kleding van zojuist. Waarschijnlijk werd je je ineens bewust van die kleding en voelde je bijvoorbeeld je shirt op je schouders.

Pijn: Pijn is de negatieve emotie, gerelateerd aan irritatie, verergert door onwetendheid en onzekerheid. Als een kind haar teen stoot, weet die niet of het ooit nog beter zal worden. Dat maakt de pijn vreselijk en het kind zal huilen. Als diezelfde persoon als volwassene, na 100 keer een teen gestoten te hebben, ditzelfde meemaakt, zal ze misschien even vloeken en dan doorgaan met haar leven.

Blessure: Dit is het besluit om iets niet te doen. Link dit altijd aan een beweging en niet aan een gewricht! Je hebt bijvoorbeeld een spring blessure maar kunt nog wel squatten. Je hebt GEEN knie-blessure. De keuze om iets niet te doen kan overigens een slimme zijn. Luister hier dus altijd naar en check onderstaande pijnregels.

Fases van pijn-progressie.

Deze 5 fases geven een snel beeld voor we naar de 4 pijnregels doorgaan.

  • Pijn bij beweging: Het is niet altijd nodig om te stoppen als een beweging lichte irritatie oplevert. Maar in fase 1 is het belangrijk om te stoppen wanneer je bewegingsvorm verslechtert. Stel je maakt een push-up. De eerste 3 herhalingen gaan heel netjes recht omhoog. De 4e herhaling ontwijkt de pijnlijke schouder waardoor er een gekke draaiing in het lichaam ontstaat. Dit is het moment om te stoppen met het trainen van de schouder.

 

  • Pijn bij rust: Als de pijn in rust ook blijft, zitten we in fase 2. In de pijnregels zullen we hier meer over vertellen maar als je pijn hebt waar je niet van kunt slapen, dan is de training te zwaar geweest en zul je het gewricht rust moeten geven tot je wel weer kunt slapen (en dus herstellen).

 

  • Pijn bij Activiteiten uit het Dagelijks leven. Stel dat je kind is gevallen en je wil hem oppakken om te troosten. Op dat moment besef je dat je rug te veel pijn doet om hem te helpen. Dit is het moment om een paar dagen rust te pakken voor je rug en wellicht langs een fysiotherapeut te gaan. Onthoud, als er irritatie zit en je kunt je kind toch oppakken zonder dat deze irritatie erger wordt, is dat een goed teken. Waarschijnlijk is er, op gebied van training, al meer mogelijk dan je denkt.

 

  • Fase 4 en 5 zijn fases waarin rust echt even de belangrijkste oplossing is. Je hebt zoveel pijn dat je medicatie moet gebruiken om het te onderdrukken en/of de pijn zit boven een 5 op een schaal van 1 tot 10. 1 is daarbij een vliegje op je arm, 10 betekend dat je ervoor naar de spoedeisende hulp moet.

De 4 regels voor het trainen met pijn

Eindelijk zijn we dan aangekomen bij de 4 pijnregels die er wereldwijd voor hebben gezorgd dat honderdduizenden mensen weer konden herstellen, zonder continu te stoppen met training vanwege onzekerheid en onwetendheid.

pijnregels

1. De pijn mag niet hoger zijn dan een 4 op een schaal van 1-10.

2. De pijn mag niet erger worden tijdens de beweging.

3. Zodra je stopt met bewegen moet de pijn terug naar de basis zijn binnen 30-60 seconden.

4. Er is geen “spot” pijn 48 uur na de training.

1. Pijnlevel 4/10

Zoals je net al hebt kunnen lezen meten we op een schaal van 1 tot 10. de maximale pijn die je daarop voelt is 4. Ja, dit is een gevoelsmatige indicatie en dit is voor iedereen altijd lastig om in te schatten. Maar neem voor nu even aan dat jouw gevoel een enorme invloed heeft op dit alles.

We gebruiken even een voorbeeld van pijn in de knie bij een squat (kniebuiging). Dus, een simpele vraag: “Welk cijfer geef je jouw pijn/irritatie bij de squat?” en vraag 2: “Is deze pijn hoger, gelijk of lager dan een 4?”.

2. Symptomen bij beweging

Stel even dat de het cijfer dat we aan de squat geven een 3 is. Vervolgens vragen we ons dan af of deze irritatie minder wordt, hetzelfde blijft of erger wordt naarmate we meer herhalingen maken. Als je bijvoorbeeld 8 herhalingen moet maken en het cijfer is bij herhaling 8 een 3 of lager, dan kun je na een minuut of 2 rustig nog een setje doen. Maar als het irritatie-cijfer een 3,5 wordt bij rep 5 dan stop je direct met de set!

3. Symptomen wanneer je stopt

Dit brengt me direct bij het volgende punt. Stel dat je dus bent gestopt na die 5e herhaling. Dan is dit een belangrijk punt. Blijft de pijn/irritatie langer dan een minuut op de 3,5 hangen? Dan ben je klaar met squatten voor vandaag. Is binnen een minuut het cijfer weer terug naar een 3 of zelfs lager? Probeer dan voorzichtig nog een set te doen. Kom je nu wel op 6, 7 of zelfs 8 herhalingen? Top! Doe je nu een tweede set en is op herhaling 3 al een verhoging van het irritatie-cijfer? Dan stop je direct met squatten voor die dag en waarschijnlijk ook voor de dag erna.

4. Symptomen na het trainen

Wat me direct brengt bij de symptomen 12 uur, 24 uur en 48 uur na het trainen. Dit is een belangrijke uitleg bij de tabel. Dit betreft namelijk “spot” pijn. Daarmee bedoelen we specifiek aanwijsbare pijn. Dus pijn, die je met je vingertopje aan kunt wijzen. Vaak omschreven als een stekende pijn. Is deze pijn nog steeds aanwezig na 24 uur? nog geen reden om je druk te maken, maar ga er nog niet mee trainen. Kun je na 48 uur precies 1 spot aanwijzen dan zou dit kunnen wijzen op schade. Rust is op dit moment belangrijk. Ga hiervoor ook even langs bij een fysiotherapeut.

Irritatie Index van de symptomen

Tot slot hebben de nog de irritatie index. Dit is meer voor de lange termijn bedoeld. Belangrijk om te weten is dat het normaal is om “flare-ups” te krijgen. Progressie is nooit lineair en je gaat af en toe het gevoel hebben dat je terug bent gevallen. Onthoud daarom altijd deze index zodat je kunt relativeren.

Frequentie
De frequentie is simpelweg hoe vaak in een langere tijd de irritatie weer opspeelt. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten. Waar dit eerst iedere maand was, is het nu iedere 2 maanden. Dit is progressie en hoort bij het proces!

Intensiteit
Hoe hevig is de irritatie? is het een 3 of meer een 6, hoe was dit tijdens de vorige keer? Deze moeten we soms met een korreltje zout nemen. de plek van een klacht kan soms verplaatsen waardoor het cijfer dat je eraan koppelt hoger kan zijn (als het bijvoorbeeld op een plek zit die je vaker beweegt).

Duur
Waar de rugklachten eerst 4 weken duurde voor ze eindelijk weg waren, duurt het nu nog maar 2 weken. We kunnen zeggen: “Ik heb nog steeds 2 weken last van mijn rug” of we leggen de focus op de progressie van 4 naar 2 weken. De mentale kant van pijn is enorm leidend voor herstel!

Je hoeft het niet alleen te doen!

De Pijnregels is een onderdeel van onze standaard educatie. Iedereen die bij Imbellem traint leert de pijnregels. Of ze nou pijn hebben of niet.

We kunnen blessures namelijk niet vermijden, we kunnen alleen de kans erop verminderen. Vroeg of laat zal iedereen deze informatie nodig hebben. Al is het maar om vroegtijdig in te springen op een kleine irritatie.

Heb je na het lezen van dit blog geen idee waar je moet beginnen? Je hoeft dit niet alleen te doen. Plan gerust een kosteloze Discovery Call bij ons in. Hierin zoeken we samen met jou uit of wij je kunnen helpen. Als we dat niet kunnen, verwijzen we je door naar iemand die dat wel kan. Als we je wel kunnen helpen, gaan we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit snel en adequaat gebeurd.

PLAN EEN Discovery call

    Andere blogs

     

    Je kunt hieronder meer van onze blogs vinden.

    De Beste Personal Trainer In Dordrecht

    De Beste Personal Trainer In Dordrecht

      Je bent op zoek naar een personal trainer en dan kom je uit op deze website. “Zijn jullie niet ontzettend bevooroordeeld?” Zul je denken. Het antwoord gaat je verbazen!  grondig onderzoekBij Imbellem kijken we niet alleen of je een hartslag en een...

    10 personal trainer Tips voor het behalen van jouw doelen

    10 personal trainer Tips voor het behalen van jouw doelen

    Bereik al jouw doelen met deze gratis tips van coach en personal trainer Roel Bruinhof Met deze 10 gratis tips van Imbellem Dordrecht kun jij alles bereiken wat al tijden op je verlanglijstje staat. Ook als je geen cliënt bent van ons centrum voor mentorship educatie...

    De Vijf Elementen van Fitness

    De Vijf Elementen van Fitness

    Het menselijk lichaam blijft voor mij een kunstwerk. Het reageert op alles dat wij het geven. Voor het hebben van een gezond lichaam en voor het kunnen uitvoeren van zware trainingen, komt het allemaal neer op het geven van de juiste zorg en aandacht door middel van...